Assalamualaikum warahmatullah dan salam sejahtera,

Alhamdulillah, kutipan derma bagi projek “MISI KASIH PAKISTAN : Pakistan Floods Appeal” kini masuk hari kesebelas dan telah mencatat kutipan mencecah £763.81. Terima kasih diucapkan kepada yang telah menghulurkan bantuan. Marilah kita terus sama-sama menyumbang dan membantu meringankan beban saudara-saudara kita di Pakistan. Kutipan derma akan berlangsung sehingga 1 Syawal, Insyaallah.

Banjir tercetus akibat hujan lebat menenggelamkan kawasan tadahan Sungai Indus dan mengorbankan 1,600 orang, memaksa dua juta orang berpindah dan menjejaskan kehidupan 14 juta penduduk (Berita Harian)

“Penyakit cirit-birit semakin meningkat namun kami mempunyai capaian terhad di sesetengah kawasan. Laluan sukar menghalang kami merawat kes terbabit,” (Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO))

An estimated six million children are at risk of malnutrition, diarrhoea and pneumonia as unprecedented super-floods inundate Pakistan. “Children are drinking, washing in and going to the toilet in the same river water. If this sanitation crisis is not tackled now, in six months time, millions and millions of children will be suffering potentially deadly diarrhoea and other diseases” (Disaster Emergancy Committee)

Bagaimana setiap pound yang disumbangkan dapat membantu?

  • £ 15 dapat menyumbangkan 6 helai selimut untuk mereka yang tiada tempat kediaman selepas banjir.
  • £ 30 dapat membantu memberi imunisasi kepada 30 orang kanak-kanak daripada penyakit-penyakit yang membawa maut.
  • £ 40 dapat menyumbangkan 16 kelambu nyamuk (mosquito nets) untuk mengelakkan mangsa banjir daripada mendapat penyakit.
  • £ 50 dapat membekalkan 5 keluarga bekalan air minuman bersih.
  • £100 boleh membeli peralatan dapur untuk 6 buah keluarga yang hilang segalanya ketika banjir.

Bantuan dan sumbangan sahabat-sahabat sekalian boleh la dihulurkan secara terus kepada saya ataupun secara online banking.

Butir-butir akaun untuk tujuan online banking adalah seperti dibawah :

  • Nama : MISS ZULFA H B ASHAARI
  • Account Number :2 4 1 9 4 0 6 9
  • Sort Code : 60-19-07
  • Bank: Natwest
  • References : MSM Pakistan Floods Appeal

Keprihatinan yang diberikan tentunya amat bermakna buat saudara-saudara kita yang menderita di Pakistan. Mari kita mengambil keberkatan di Bulan Ramadhan ini untuk memperbanyakkan amalan Sadaqah. Semoga ia menjadi pemberat timbangan amalan kebaikan kita di akhirat kelak,Insyaallah.

Wallahu’alam.

Sekian, Wassalam.

Zulfa Hanan Ashaari
Pengarah Projek
Misi Kasih Pakistan : Pakistan Floods Appeal,
CPO Sheffield,
3rd year Ph.D. Student,
Department of Geography,
University of Sheffield,
Winter Street, Sheffield S10 2TN
Email : hazely85@yahoo.com/ Z.Ashaari@sheffield.ac.uk
https://msmsheffield.wordpress.com/

Advertisements